Čaj je speciální nápoj, který je dobrý pro tělo i pro ducha. Jemné aroma více než 150 aktivních látek a příjemná chuť samotná navozují pocit klidu a mobilizují naše vnitřní energie.
Jeho pozitivní dopady na naše zdraví jsou známé již tisíce let. Již několik desetiletí vědci uvádějí, že konzumenti čaje jsou často zdravější než lidé, kteří čaj nepijí.
Vykazují menší výskyt některých druhů rakoviny a glaukomu, kardiovaskulárních nemocí a zubních kazů. Mnohé vědecké studie se snaží zjistit proč.
Moderní analytické metody identifikují stále větší počet látek obsažených v čaji. Do současnosti jich bylo odhaleno již více než 400. Nejdůležitější jsou polyfenoly (dříve nazývané taniny), které tvoří zhruba 30 % látek, a kofein, který tvoří zhruba 5 %.
Další látky: základní oleje, stopové prvky, minerály, enzymy, aminokyseliny, vitamíny, fluorid a mnohé další. Zatímco některé z těchto látek v čaji zůstávají, když jsou lístky zpracovány do bílého, žlutého či černého čaje nebo oolongu, některé z polyfenolů se mění a vznikají nové látky. Vytvářejí se nové složky katechinu, rozvíjejí se pigmenty a mění se příchutě. Nejvyšší úrovně katechinu, zejména epigallokatechin gallát, který mnozí autoři identifikovali jako důležitý antioxidant, lze nalézt v zeleném a bílém čaji, protože mají nejnižší stupně konverze do pigmentů a jiných aktivních látek.
Je to právě zjevná interakce mezi mnoha aktivními látkami v čaji, jež společně s polyfenoly stimuluje kofein a zároveň chrání tělo proti škodám, které způsobuje každodenní život. To platí zejména v případě, že čaj pijeme pravidelně.
Antioxidanty zachycují škodlivé „volné radikály" v těle. Volné radikály vznikají v průběhu metabolismu v organismu a také v situacích, kdy je tělo vystaveno škodlivým vlivům životního prostředí, tabákovému kouři a UV záření. Nejsou-li zachyceny, mohou způsobit poškození těla a DNA a mohou také způsobit rozvoj rakoviny. Antioxidanty jsou pro lidské tělo přínosné mnoha způsoby, například tím, že posilují imunitní systém, pomáhají předcházet cévním onemocněním a vysokému krevnímu tlaku, chrání pokožku před poškozením a kazy, snižují riziko vzniku rakoviny a dokonce i zpomalují proces stárnutí v buňkách.