Čaj a zdraví TEEKANNE

Čaj je speciální nápoj, který je dobrý pro tělo i pro ducha. Jemné aroma více než 150 aktivních látek a příjemná chuť samotná navozují pocit klidu a mobilizují naše vnitřní energie.

 

Čaj je však více než jen chutný nápoj.

Jeho pozitivní dopady na naše zdraví jsou známé již tisíce let. Již několik desetiletí vědci uvádějí, že konzumenti čaje jsou často zdravější než lidé, kteří čaj nepijí.

Vykazují menší výskyt některých druhů rakoviny a glaukomu, kardiovaskulárních nemocí a zubních kazů. Mnohé vědecké studie se snaží zjistit proč.

Látky obsažené v čaji

Moderní analytické metody identifikují stále větší počet látek obsažených v čaji. Do současnosti jich bylo odhaleno již více než 400. Nejdůležitější jsou polyfenoly (dříve nazývané taniny), které tvoří zhruba 30 % látek, a kofein, který tvoří zhruba 5 %.

Další látky: základní oleje, stopové prvky, minerály, enzymy, aminokyseliny, vitamíny, fluorid a mnohé další. Zatímco některé z těchto látek v čaji zůstávají, když jsou lístky zpracovány do bílého, žlutého či černého čaje nebo oolongu, některé z polyfenolů se mění a vznikají nové látky. Vytvářejí se nové složky katechinu, rozvíjejí se pigmenty a mění se příchutě. Nejvyšší úrovně katechinu, zejména epigallokatechin gallát, který mnozí autoři identifikovali jako důležitý antioxidant, lze nalézt v zeleném a bílém čaji, protože mají nejnižší stupně konverze do pigmentů a jiných aktivních látek.

Co dělá z čaje tak zdravý nápoj?

Je to právě zjevná interakce mezi mnoha aktivními látkami v čaji, jež společně s polyfenoly stimuluje kofein a zároveň chrání tělo proti škodám, které způsobuje každodenní život. To platí zejména v případě, že čaj pijeme pravidelně.

 

Co jsou to antioxidanty a jak fungují?

Antioxidanty zachycují škodlivé „volné radikály" v těle. Volné radikály vznikají v průběhu metabolismu v organismu a také v situacích, kdy je tělo vystaveno škodlivým vlivům životního prostředí, tabákovému kouři a UV záření. Nejsou-li zachyceny, mohou způsobit poškození těla a DNA a mohou také způsobit rozvoj rakoviny. Antioxidanty jsou pro lidské tělo přínosné mnoha způsoby, například tím, že posilují imunitní systém, pomáhají předcházet cévním onemocněním a vysokému krevnímu tlaku, chrání pokožku před poškozením a kazy, snižují riziko vzniku rakoviny a dokonce i zpomalují proces stárnutí v buňkách.

Pro zdravé srdce
Kardiovaskulární onemocnění jsou bohužel nejčastější příčinou smrti v západních zemích. Arteroskleróza způsobuje zužování cév a zvyšuje riziko infarktu myokardu. Vědecké studie prokázaly, že antioxidanty obsažené v čaji minimálně omezují tvorbu nánosů v krevních cévách, čímž pomáhají předcházet kardiovaskulárním problémům. To znamená, že lidé, kteří pijí čaj, mají významně nižší riziko vzniku arteriosklerózy a infarktu myokardu. Zelený a bílý čaj obsahuje obzvláště vysoké hladiny antioxidantů. Šálek čaje je tedy doslova dobrý pro srdce.
Zdroj: Dr. Eva-Maria Schröder, Tutzing (zjištění rotterdamské studie)
Pro silnější imunitní systém
Popularita zeleného čaje, který je v Číně již více než 3 000 let uznáván jako léčivý faktor a nápoj, rychle vzrostla díky mnoha jeho pozitivním dopadům a unikátní chuti. Nerovnováhy v těle mohou vést ke vzniku „volných radikálů", které napadají buňky a mohou poškozovat zdraví. Jak ukázaly mnohé studie, antioxidanty obsažené v zeleném čaji tyto volné radikály neutralizují a posilují imunitní systém.
Zdroj: Prof. Peter Imming, Institut pro farmaceutickou chemii, Philipps University v Marburgu.
Pro zdravé úrovně cholesterolu
Vysoké dávky černého a zejména zeleného čaje mohou významně snižovat hladiny cholesterolů – cholesterolu LDL (lipoprotein s nízkou hustotou, který je považován za hlavní rizikový faktor vzniku infarktu myokardu a mrtvice) až o 16 %. K tomuto závěru došla jedna čínská studie, která překvapila dokonce i vědce. Ukázalo se tedy, že čaj může pomoci snižovat úroveň cholesterolu.
Quelle: Dr. David Maron, Vanderbilt-Universität (Nashville/Tennessee)
Pro dostatečný příjem tekutin
Dostatečný příjem tekutin, tj. alespoň 2 litry denně, je zásadní pro zachování fyzického i mentálního zdraví. Lidé, kteří pijí čaj, snadno pokryjí tento každodenní příjem tekutin a zároveň získávají dobrou zásobu vitamínů a minerálů. Černý a zelený čaj nemají žádné kalorie, osvěžují tělo i mysl a jsou dobré. Proto jsem vhodné pro hašení žízně.
Zdroj: Dr. Christian Matthai, Dr. René Wenzl; autoři knihy „Heilsame Nahrung"
Pro pevnou a zdravou pleť
UV záření obsažené ve slunečním svitu způsobuje poškození buněk, které může vést k předčasnému stárnutí pleti, ke vzniku popálenin a dokonce i k rakovině kůže. Z toho důvodu je velmi důležité chránit se před tímto nebezpečným zářením. Antioxidanty v zeleném čaji chrání proti poškození kůže v důsledku slunečního záření a napomáhají kůži, aby zůstala déle mladá a pružná. Minerály a vitamín C v zeleném čaji také předcházejí vzniku vrásek a napomáhají rychlejšímu hojení popálenin.
Zdroj: Katrin Raschke, profesor Helmut Mann
Pro více energie
Díky kofeinu a polyprofenolům, které obsahuje, je čaj nejen osvěžující, ale zároveň podporuje koncentraci a dodává tělu energii. Narozdíl od kávy čaj uvolňuje svůj kofein do těla pomalu a má déle trvající stimulující vliv. Další výhoda: Vliv čaje lze kontrolovat pomocí délky louhování. Když se louhuje krátkou dobu (2-3 minuty), čaj obsahuje zejména kofein, zatímco obsah prolyfenolu se zvyšuje po 4–5 minutách, což má zklidňující vliv na žaludek.
Pro snížení rizika rakoviny
Mnohé vědecké studie ukázaly, že pravidelná konzumace velkých množství zeleného čaje (alespoň 10 šálků denně) může výrazně snížit riziko vzniku rakoviny. Preventivní dopad má zelený čaj zejména v případě rakoviny žaludku a střev. Ochranu v tomto případě zajišťují primárně antioxidanty a vitamín C, kterých je v zeleném čaji mnoho. Čaj má nejen preventivní vliv, ale může také inhibovat růst existujících nádorů a tvorbu metastáz.
Zdroj: Dr. Barbara Bertram, Německé výzkumné centrum rakoviny v Heidelbergu
Pro zářivý úsměv
Jediný šálek denně může snížit riziko až o 50 %! Je to díky fluoridu v čaji, který posiluje sklovinu a zuby. Antioxidanty v čaji pomáhají také předcházet vzniku kazů, protože jejich antibakteriální efekt zamezuje tvorbě ložisek zubního plaku. Kazy nemají šanci!
Zdroj: Ulrich Engelhardt, Institut potravinové chemie na Technické univerzitě v Braunschweigu
Bylo prokázáno, že pití čaje podporuje dobré zdraví.
Čaj a zejména zelený čaj obsahuje vysoce účinné antioxidanty, které neutralizují takzvané volné radikály v těle a mají velmi pozitivní vliv na lidské tělo a imunitní systém. Mnohé studie prokázaly, že čaj pomáhá předcházet vysokému krevnímu tlaku a arterioskleróze, snižuje úroveň cholesterolu a může mít dokonce preventivní vliv na vznik rakoviny. A dalším vítaným vedlejším účinkem pití čaje je zpomalování procesu stárnutí v buňkách těla. Mnohé důležité minerály, jako je fluorid, železo, zinek, vápník a draslík, podporují dobrou pohodu a pomáhají Vám zachovávat si zdraví a dobrou kondici.
Zdroj: Dr. Christian Matthai, Dr. René Wenzl; autoři knihy „Heilsame Nahrung"

Vánoční vanilkové rohlíčky s čajem rooibos

Vánoční klasika na originální způsob.

Podívej se na recept

Sladké, Nejsladší, Rosé Latte

Naše nejoblíbenější barva pro rok 2017 je růžová!

Podívej se na recept

TEEKANNE na facebooku

Navštiv náš facebook a sleduj novinky ze světa TEEKANNE.

Sledovat