Pokyny k přípravě

Ukážeme Vám, jak je důležité použít správnou vodu, jaké časy louhování se doporučují a jak můžete používat různé ingredience a doladit tak chuť svého čaje.

 

Učte se od odborníka!

Jörg Sakulowski, vrchní ochutnávač čaje v TEEKANNE, říká: „Opravdovou radost z pití čaje získáme na základě správné přípravy.” Budete-li dodržovat jeho šest zlatých pravidel, i Vy dokážete odhalit čirou radost, kterou čaj nabízí!

Jörg Sakulowski
Rule nr. 1
značky
Používejte pouze značkové čaje. Budete mít jistotu, že jsou vyrobeny z vysoce kvalitních čajových odrůd.
Rule nr. 2
Voda
Je-li to možné, používejte běžnou vodu z kohoutku, protože znáte její chuť a vnímáte ji jako „neutrální." Jinak používejte vodu bez obsahu oxidu uhličitého s co nejslabší příchutí, například Volvic nebo podobnou balenou vodu. Černý čaj je obecně třeba louhovat ve vařící vodě.
Rule nr. 3
Vařící voda
Silně chlórovanou vodu nechte minimálně 2–3 minuty vařit, aby se vylouhoval vodní kámen a uvolnil chlór. Nenechte však vodu překypět.
Rule nr. 4
Horká voda
Konvičku opláchněte teplou vodou a ohřejte ji.
Rule nr. 5
Příprava silného čaje
Čaj chutná lépe, když je silně vylouhován. Nebojte se tedy do konvičky přidat sáček nebo čajovou lžičku navíc. Čaj servírujte s krystalovým nebo kostkovým cukrem a mlékem či smetanou (nikoliv s mlékem z plechovky) a případně také s citrónem.
Rule nr. 6
Délka louhování
Čaj se musí vylouhovat. Délka louhování závisí na tom, jak chcete čaj pít a o jaký druh čaje se jedná (černý čaj, zelený čaj, bylinkový čaj atd.). Doporučení ohledně délky louhování lze nalézt na balení všech našich produktů a také na našich webových stránkách v sekci informací o produktu.
Příprava zeleného čaje

Příprava zeleného čaje

Při přípravě zeleného čaje budete potřebovat o něco méně čaje než v případě černého čaje. Existují tři tradiční metody přípravy.

Rozeznáváme tři druhy tradičních příprav:

Variant 1

Čaj zalijte vařící vodou. Nápoj obsahuje nejaktivnější složky po 5minutovém vylouhování.

 

Čaj zalijte vařící vodou. Nápoj obsahuje nejaktivnější složky po 5minutovém vylouhování.   

Variant 2

Uvařte vodu a nechte ji ochladit zhruba na 60 °C. Pak jí zalijte čaj a nechte ho louhovat po dobu 3 minut

 

Uvařte vodu a nechte ji ochladit zhruba na 60 °C. Pak jí zalijte čaj a nechte ho louhovat po dobu 3 minut   

Variant 3

Uvařte vodu, zalijte jí čaj a pak vodu okamžitě slijte. Čaj zalijte další čerstvě uvařenou vodou a nechte ho louhovat po dobu 2–3 minut

 

Uvařte vodu, zalijte jí čaj a pak vodu okamžitě slijte. Čaj zalijte další čerstvě uvařenou vodou a nechte ho louhovat po dobu 2–3 minut   

Další tip pro skladování

Čaj je velmi citlivý přírodní produkt. Je třeba ho chránit před teplem a skladovat na suchém místě. Když vyjmete čaj z obalu, uchovávejte ho v neprodyšně uzavřené plechové nádobě nebo v nádobě z neprůhledného skla, aby si uchoval svou jemnou vůni. Černý čaj by se měl skladovat odděleně od ochucených čajů, bylinkových čajů, ovocných čajů a koření. Zamezíte tak změně chuti citlivého černého čaje.

Skladování černého čaje

Černý čaj je třeba skladovat odděleně od ochucených čajů, bylinkových čajů, ovocných čajů a koření

 

Zvyky při pití čaje v různých zemích

V Římě se chovejte tak jako Římané …

Čaj je důležitou součástí společnosti. V mnoha regionech světa se nejedná pouze o nápoj, ale představuje filozofii, která je pevně zakotvena v příslušné kultuře. V průběhu času byl stanoven specifický soubor pravidel, která uvádějí, jak se má nakládat s přírodními produkty.

  • Amerika
  • Německo
  • Anglie
  • Japonsko
  • Rusko
  • Skotsko

Amerika

V Americe se čaj připravuje mnoha způsoby.

Američané si čaj užívají mnoha různými způsoby v závislosti na svých etnických kořenech. Amerika je však původním domovem ledového čaje. Ledový čaj se datuje do roku 1904, kdy si obchodník s čajem Richard Blechynden jednoho horkého letního dne nalil čaj přes kostky ledu. Dnes je ledový čaj s cukrem nebo s citrónem jedním z nejpopulárnějších nápojů v Americe

 

Německo

Ve východním Frísku se vypije téměř shodné množství čaje jako v Anglii. Obyvatelé východního Fríska byli prvními lidmi v Německu, kteří začali pít čaj.

Silný čaj s kapkou rumu se brzy stal populárním nápojem. A ani po 300 letech vášeň pro čaj z východního Fríska nevymizela. Opravdový obyvatel východního Fríska si dává tři "koppkes" až pětkrát denně – kdo pije méně než tři šálky čaje denně, není považován za východního Frísana.

Čaj, který je ve východním Frísku považován za základ výživy, je zejména směs čajů Assam ze severo-východní Indie. Nejprve si do šálku dáte velkou kostku cukru, která se nazývá „kluntje". Pak si nalijete čaj a trochu „rohm" (čerstvé smetany). Míchání je zakázáno. Východní Frísan, který pije čaj, si tedy nejprve užije čaj s „wulkje" (smetanovým mráčkem), pak hořkou chuť čaje a na závěr sladký čaj ze dna šálku.

Anglie

Pro Angličana je čaj a pití čaje více než jen tradicí nebo zahřívacím nápojem. Čaj je životním stylem. Průměrný Brit vypije šest šálků čaje denně.

První šálek se často pije před snídaní jako ranní čaj. Další šálek je servírován ke snídani a pak se pije tradiční čaj v pět hodin. Čaj bývá silný a je podáván s mlékem na základě zásady „mléko jako první". Odpolední čaj se stal oblíbeným nápojem vyšších tříd ve 20. století a stal se rituálem, s ním souvisí elegantní oblečení, drahý čajový servis a vybrané sušenky a koláče.

 

Japonsko

Japonský čajový obřad má svoje kořeny v zenbudhismu a jedná se o rituál, který je přesně definován od počátku až do konce.

Toto elegantní umění pití čaje zahrnuje speciálně vyvinuté nástroje a zelený práškový čaj, který se nazývá matcha a který se šlehá silnou metličkou přímo v šálku. Každý krok a pohyb v rámci čajového obřadu je přesně popsán.

Rusko

Ruská čajová tradice se soustřeďuje kolem samovaru, velké měděné, bronzové nebo porcelánové nádoby

Na vrcholku nádoby je umístěn malý džbánek („čajnik") s extrémně silným čajem. V samovaru se voda udržuje na bodu varu pomocí žhavých uhlíků, které jsou umístěny v komínu podobné trubičce uvnitř nádoby.

V dnešní době jsou samovary často ohřívány i elektricky. Horká voda se z nádoby nalévá do šálku prostřednictvím malého kohoutku. Čajový extrakt se smíchá s horkou vodou v poměru 1/3 až 2/3. 

V Rusku se čaj často pije bez mléka a obvykle ze sklenic. Asijsko-muslimské etnické skupiny pijí svůj čaj často také s mlékem.

Dalším populárním způsobem pití čaje je dát si do úst kostku hnědého cukru nebo lžíci plnou ovocné marmelády a upíjet hořký a silný čaj.

Čaj, který se konzumuje ve střední Asii (jižní Kazachstán, Kyrgyzstán, Uzbekistán, Turkmenistán a Tádžikistán), je téměř vždy zelený.

Skotsko

Když si Skoti užívají šálek čaje …

… nalijí si do šálku kapku (nebo někdy i větší množství) whisky, posypou ji cukrem, nalijí si silný, horký čaj a nakonec přidají smetanu.

štěstí v malých šálcích

Neuvěřitelně dobré cupcakes s jahodovým krémem Vám přinesou radost.

Podívej se na recept

TEEKANNE na facebooku

Navštiv náš facebook a sleduj novinky ze světa TEEKANNE.

Sledovat

TEEKANNE na instagramu

Navštiv náš instagram a sleduj
novinky ze světa TEEKANNE.

Sledovat