Čajová sklizeň

Česačky čaje pracují v souladu s pravidlem sběru „two leaves and the bud“ (dva nejmladší listy a pupen - tedy dva až tři nejmladší listy).

Tee Ernte

Česačky čaje pracují v souladu s pravidlem sběru „two leaves and the bud“ (dva nejmladší listy a pupen - tedy dva až tři nejmladší listy), protože kvalita čaje je tím lepší, čím jsou listy mladší. Šikovné česačky sklidí denně 20 až 30 kilogramů čajových lístků – to vydá přibližně na 5 až 7 kilogramů černého čaje. 

Rozestupy v česání

Rozestupy česání musí být přesně nastaveny.

Časové odstupy, ve kterých dorůstají nové výhonky, které jsou připravené k otrhání, jsou dle způsobu česání, hnojení a podnebí různé. V tropických a subtropických oblastech pěstování čaje mohou být čajové keře česány v rozmezí 10 až 14 dnů.

Přitom se musí dbát na to, aby začátek česání a rytmus dorůstání jednotlivých výhonků byl různý, tak aby keř v česací výšce měl vždy výhonky různého stupně zrání. Pracné ruční česání umožňuje rozlišení uzrálých a ještě ne zcela uzrálých výhonků. U dobrých čajů vysoké kvality se bere v potaz značný nákladový faktor, kterým je ruční česání na plantážích při zpracování čaje (ca. 44% celkových nákladů).

Znalosti o čaji

Od čajovníku po výrobu čaje

Prosím vyberte kategorii

Camellia sinensis

Camellia sinensis

Ovocné a bylinné čajet & herbal tea

Ovocné a bylinné čajet & herbal tea

Místa pěstování

Místa pěstování

Čajová sklizeň

Čajová sklizeň

Výroba čaje

Výroba čaje

Čajový sáček

Čajový sáček

Historie strojů

Historie strojů

Čajový degustátor

Čajový degustátor

Vánoční vanilkové rohlíčky s čajem rooibos

Vánoční klasika na originální způsob.

Podívej se na recept

Sladké, Nejsladší, Rosé Latte

Naše nejoblíbenější barva pro rok 2017 je růžová!

Podívej se na recept

TEEKANNE na facebooku

Navštiv náš facebook a sleduj novinky ze světa TEEKANNE.

Sledovat