Camellia sinensis

Rostlina, která je strom

Rostlina, která je strom

Tři až pět let po zasazení sazenice mohou být poprvé sklizeny čajové lístky. Aby byla zachována kvalita čaje, sbírá se většinou ručně, přičemž dva nejmladší listy a pupen "two leaves and the bud" vytváří nejkvalitnější čaje.

To, zda z těchto listů bude vyroben černý čaj, zelený čaj, bílý čaj, oolong čaj nebo pu-erh čaj, záleží pouze na způsobu zpracování.

Camellia sinensiss

Camellia sinensis

Botanický název trvale zelené čajové rostliny, která patří do rodiny kamélií, nebyl vždy jednotný a byl mnohokrát změněn, švédský přírodovědec Linné pojmenoval rostlinu jako první (1753) Thea sinensis, vzdal se tohoto názvu však ku prospěch dvou odrůd, Thea bohea a Thea viridis.

Po mezinárodní dohodě a zapsání do "Indexu Kewensis" zní nyní správný botanický název Camellia sinensis a pro její dvě odrůdy var.sinensis (čínský čaj) a var. Assamica (assam čaj).

Camellia sinensis

Při neovlivněném růstu se z čajovníku (Camellia sinensis var. Assamica a var. Sinensis) vyvine strom a dorůstá až do výšky 15 m. Ještě dnes se nacházejí v pravlasti čaje, která se táhne od jihovýchodu dnešní Číny až přes horní tok Brahmaputry v dnešní Indii, takové stromy. Již tisíceletí se však čaj kultivuje a udržuje ve formě nízkého keře. Roste pomalu a již ve 2. roce bujně kvete. Rozmnožování již neprobíhá semenem, ale vegetativně sázením sazenic. Tři až 5 let po zasazení sazenice se čajový keř sklízí poprvé. Čajovník má silné kůlové kořeny, které dodávají stromu pevnost a svými postranními kořeny přijímá vodu a živiny.

Jelikož rostlina nesnese stojatou vlhkost, vyvinuly se kořeny nad hladinou spodních vod. Je náchylná na nízké teploty, vydatné srážky a odkázána na vysokou vlhkost vzduchu.

Zelené listy se trhají ručně, přičemž dva nejmladší horní výhonky a listový pupen ("two leaves and the bud") poskytují obzvlášť kvalitní čaje. Zda z těchto listů bude vyroben černý čaj, zelený čaj, bílý čaj, oolong čaj nebo pu-erh čaj, závisí pouze na druhu zpracování

Znalosti o čaji

Od čajovníku po výrobu čaje

Prosím vyberte kategorii

Camellia sinensis

Camellia sinensis

Ovocné a bylinné čajet & herbal tea

Ovocné a bylinné čajet & herbal tea

Místa pěstování

Místa pěstování

Čajová sklizeň

Čajová sklizeň

Výroba čaje

Výroba čaje

Čajový sáček

Čajový sáček

Historie strojů

Historie strojů

Čajový degustátor

Čajový degustátor

Vánoční vanilkové rohlíčky s čajem rooibos

Vánoční klasika na originální způsob.

Podívej se na recept

Sladké, Nejsladší, Rosé Latte

Naše nejoblíbenější barva pro rok 2017 je růžová!

Podívej se na recept

TEEKANNE na facebooku

Navštiv náš facebook a sleduj novinky ze světa TEEKANNE.

Sledovat