Ovocné a bylinné čajet & herbal tea

Oblíbený a častý nápoj všech

Ovocné a bylinné čaje

Pro různé bylinné a ovocné směsi se používají lístky, květy, plody, kůry, semena i kořeny, které se pouze očistí, usuší a rozmělní. Tak se s nimi obchoduje a jsou následně použity. Nic víc, pouze čistá příroda má přijít do šálků milovníků čaje.

Velmi milován, velmi rozšířen

Ze statistik jasně vyplývá: za rok se v České republice vypije 282g čaje na osobu, z toho téměř 50% ovocného! Není divu: co chutná lépe než horký šálek šípkového čaje v zimě, šálek studeného ovocného čaje v létě, nebo heřmánkový čaj při nachlazení. Bylinné a ovocné čaje mají spoustu výhod: neobsahují kofein, nemají žádné kalorie, mohou se pít studené nebo horké, v každou roční dobu a chutnají mladším i starším generacím. Máme obrovský výběr chutí, a každý rok přibývají nové a nové.

Listy, ovoce a květy

Rozdílem vs. černé nebo zelené čaje, které se vyrábějí pouze z listů čajovníku, je u ovocných a bylinných čajů používání nejrůznějších částí rostlin: kořenů, listů, květů a plodů.

Věděli jste, že.....

…v české knize potravin je přesně předepsáno použití bylinek a ovoce? Všechny zde povolené části rostlin jsou přípustné ke zpracování v nápoji.

Známé již tisíce let

Bylinné čaje se dají druhy bylinných a ovocných čajů výborně smíchat? Tak dodá například máta peprná letnímu ovocnému čaji čerstvý nádech.

První písemné zmínky nacházíme v herbáři čínského císaře Shen-Nunga (2700 před Kristem). V Egyptě obsahoval papyrus Ebers 1550 před Kristem již přes 700 nejrůznějších receptů k přípravě ovocných a bylinných čajů. Slavná byla svatá Hildegard von Bingen (1098 - 1179 po Kristu), její recepty jsou ještě dnes u mnohých velmi oblíbené.
Pohodlí při přípravě čaje díky čajovému sáčku, rozmanité možnosti při ochucení a fantazie výrobků udělaly z tradičních, v lékárnách a drogériích prodávaných bylinek, moderní nápoje, oblíbené proti žízni u všech generací. Pijí se dokonce už i častěji než klasický černý čaj.

Věděli jste, že....

....bylinné a ovocné druhy se dají výborně smíchat? Tak dodá například máta peprná letnímu ovocnému čaji čerstvý nádech.

Jak pracuje heřmánek a ostatní byliny

Léčivý účinek mnoha rostlin spočívá ve složení, to však není ani přes tisícileté používání do dneška ještě zcela rozluštěno.

Léčivý účinek mnoha rostlin spočívá ve složení, to však není ani přes tisícileté používání do dneška ještě zcela rozluštěno. Rostlina od rostliny je jiná a často je spojena s příjemnou chutí. Tak je například heřmánek oblíbeným denním nápojem v románských zemích, zatímco u nás se díky účinné látce azulenu používá při zánětech vnějším i vnitřním způsobem. Éterické oleje různých druhů máty nebo meduňky působí relaxačně a uvolňují křeče, látky lipového květu podporují pocení a snižují horečku, zázvor a fenykl pomohou při zažívání, baldrián pomůže při potížích se spaním, černý bez působí stejně jako klasický čaj antioxidačně a předchází tak zhoubným změnám buněk.

Přísná kontrola od pěstování po hotový čaj

Bobule, plody a byliny rostou sice všude možně, od zahrádky po les, avšak na výrobu čaje se pěstují kontrolovaně.

Bobule, plody a byliny rostou sice všude možně, od zahrádky po les, avšak na výrobu čaje se pěstují kontrolovaně. Tím je zaručena trvalá vysoká kvalita. Než se usušené části rostlin dále zpracovávají, musí projít ještě jednou přísnou kvalitativní kontrolou. Jednak proběhnou kontrolou smyslovou, to znamená, že kontroloři čaje zkontrolují pohledem, čichem a chutí, jestli je zboží v pořádku. Dále se kontroluje kvalita čaje v laboratoři pomocí chemicko-fyzikálního rozboru. Jen pokud jsou všechny výsledky optimální, uvolní se cesta ke konečnému zpracování.

Věděli jste, že....

…u Francouzů je miláčkem bylinných čajů sporýšový čaj? Sporýšový čaj podporuje trávení a pije se především po těžkém jídle

Příprava nemůže být už jednodušší

Jeden čajový sáček na šálek, vroucí horká voda, nejméně osm minut nechat vylouhovat. Všeobecně platí: čím více čaje, tím intenzivnější chuť.

Čajový tip! 

V horkých dnech neexistuje lepší nápoj na uhašení žízně než domácí ledový čaj. Ale pozor - ještě lepší než ledově vychlazený čaj, je ledový čaj připravený následujícím způsobem:

  • Připravit extra silný výluh z bylinného nebo ovocného čaje (tzn. dvojité množství čaje na každou skleničku).
  • Skleničky naplnit alespoň do poloviny kostkami ledu a přelít horkým čajem. Tím se prudce ochladí, čímž zůstanou jeho chuť a všechny účinné látky uchovány.
  • Podle chuti doladit cukrem, skořicí nebo citrónem a pak už jen vychutnávat!

Ovocné a bylinné čaje uchovávají své aroma nejlépe, pokud každý čaj obdrží své správné místo ve skříni. Čaje s jemnou vůní, např. meduňkový nebo heřmánkový čaj, přebírají lehce vůni silnějších druhů jako je například mátový čaj nebo aromatizované ovocné čaje. Nejlépe je uschovat jemně vonící druhy odděleně od silně vonících druhů. Ovocný čaj vydrží v tmavých sklenicích nebo čajové dóze maximálně rok. Lepší je však, pokud čaj zpracujete během tří až čtyř měsíců.

Znalosti o čaji

Od čajovníku po výrobu čaje

Prosím vyberte kategorii

Camellia sinensis

Camellia sinensis

Ovocné a bylinné čajet & herbal tea

Ovocné a bylinné čajet & herbal tea

Místa pěstování

Místa pěstování

Čajová sklizeň

Čajová sklizeň

Výroba čaje

Výroba čaje

Čajový sáček

Čajový sáček

Historie strojů

Historie strojů

Čajový degustátor

Čajový degustátor

Vánoční vanilkové rohlíčky s čajem rooibos

Vánoční klasika na originální způsob.

Podívej se na recept

Sladké, Nejsladší, Rosé Latte

Naše nejoblíbenější barva pro rok 2017 je růžová!

Podívej se na recept

TEEKANNE na facebooku

Navštiv náš facebook a sleduj novinky ze světa TEEKANNE.

Sledovat