Výroba čaje

Zelený a černý čaj pochází ze stejné rostliny. Teprve při jejich zpracování vznikne rozdíl. 

Zelený čaj se podrobí teplotní úpravě, což zabrání fermentaci, zatímco černý čaj díky fermentaci dosáhne jiného vzhledu a chutě.

  • Černý čajČerný čaj
  • Zelený čajZelený čaj
  • Bílý čajBílý čaj
  • Oolong čajOolong čaj
  • Pu-Erh čajPu-Erh čaj

Černý čaj

Aby se ze šťavnatých zelených listů stal jemný černý čaj, je zapotřebí rozsáhlý proces zpracování. Protože čerstvé čajové listy nemají dlouhou trvanlivost, je nasbíraný čaj – na rozdíl od kávy – zpracováván okamžitě na plantážích v zemi původu.

Výroba čaje - Černý čaj

Zelený a černý čaj pochází ze stejné rostliny. Teprve při jejich zpracování vznikne rozdíl. Zelený čaj se podrobí teplotní úpravě, což zabrání fermentaci, zatímco černý čaj díky fermentaci dosáhne jiného vzhledu a chutě.
Aby se ze šťavnatých zelených listů stal jemný černý čaj, je zapotřebí rozsáhlý proces zpracování. Protože čerstvé čajové listy nemají dlouhou trvanlivost, je nasbíraný čaj – na rozdíl od kávy – zpracováván okamžitě na plantážích v zemi původu.

Čaj přitom projde následujícími pracovními procesy:

Step 1/6
Zavadání
Aby byly čajové lístky vláčné, jsou rozloženy k sušení. Přitom ztratí dle místa pěstování mezi 30 a 70% jejich vlhkosti.
Step 2/6
Svinování
Procesem svinování popraskají stěny listu a k buněčné šťávě se tak může dostat kyslík.
Step 3/6
Fermentace
Fermentace je oxidační proces buněčné šťávy, jež se uvolňuje při svinování. Při tomto procesu čaj mění svou barvu a vzniká jeho charakteristické aroma.
Step 4/6
Sušení
Proces sušení dodává čaji potřebnou trvanlivost. Fermentované listy jsou v sušicích pecích zbaveny zbývající vlhkosti a buněčná šťáva na listech zaschne. Čajové lístky, které se fermentací zbarvily do měděné červené barvy, získají tmavě hnědou až černou barvu. Později, při zalití čaje, se šťáva zaschlá na čajovém lístku opět rozpustí ve vroucí vodě a vzniká aromatický a povzbuzující nápoj měděné červené barvy.
Step 5/6
Třídění
Ve strojních sítech je hotový čaj tříděn podle velikosti listů. Odborníci přitom rozlišují listové čaje a zlomkové čaje (malé čajové lístky). Velikost listů ale nevypovídá nic o kvalitě čaje.
Step 6/6
Balení
Čaj, roztříděný podle velikosti listů, přichází tradičně do překližkových bedniček pobitých kovovou fólií. Tyto bedničky jsou ale stále častěji nahrazovány papírovými pytli. Čaj je takto chráněn proti vnějším vlivům a může být odvezen, naloděn a dále přepravován.

Zelený čaj

Gunpowder, jehličkový čaj, Mu Tan čaj nebo Jadering čaj - to je jen několik příkladů různých druhů a kvalit, které jsou milovníkům zeleného čaje k dispozici. Pro zelený čaj jakož i pro černý čaj je nutné několikastupňové zpracování, aby se rozvinula plná chuť tohoto ušlechtilého nápoje.

Výroba čaje - Zelený čaj

Výroba dělá rozdíl
Zelený a černý čaj pochází ze stejné rostliny. Teprve jejich zpracováním vznikne rozdíl. Zelený čaj se podrobí teplotní úpravě, což zabrání fermentaci, zatímco černý čaj přes fermentaci dosáhne jiného vzhledu a chutě. Následně se různými metodami zelený čaj přivede ke konečnému vzhledu, sušení a třídění uzavírá výrobní proces.

Gundpowder, jehličkový čaj nebo Jadering čaj?

Milovníkům zeleného čaje je stejně jako milovníkům černého čaje k dispozici neskutečný výběr čajových druhů. Zelené čaje se často ještě vyrábějí ručně. V Číně a Japonsku existuje tisíce druhů a kvalit, zde máme několik příkladů:

Gunpowder: malé svinuté kuličky, jejich čínské pojmenování je Zhucha - přeloženo perlový čaj - což zní méně vojensky.
Jehličkový čaj: náročná metoda, plynulé ruční svinování špiček lístků v kotlíku, který se zezdola zahřívá. Většinou vyšší kvality, také se s ním obchoduje pod názvem "stříbrný jehličkový čaj".
Mu Tan čaj: čaj vytvarovaný do květových košíčků, může být také z černého čaje.
Jadering čaj: výhradně dlouhé výhonky se vytvarují do kroužků. Velmi drahé!

Zdravé a blahodárné

Pramen mládí, energizující, ochraňující - skutečné zázraky se připisují zelenému čaji. A skutečně obsahuje, jako černý čaj, velké množství zdravých vitálních látek: vitamíny, jako vitamín C (posiluje imunitní systém) nebo vitamín B1 (podporuje koncentraci a odbourává stres), minerál fluor (chrání před zubním kazem a je důležitý pro stabilitu kostí) a zinek (velice důležitý v těhotenství) bio aktivní látku EGCG (Epigallocatechingallat), která působí tlumivě na rakovinotvorné buňky a srážlivost krve, předchází onemocnění srdce a krevního oběhu. Kromě toho mírní EGCG také oxidační procesy buněk, což znamená, že zpomaluje proces stárnutí. Vědci jsou přesvědčeni, že denní požitek z pití čaje je důvodem, proč se lidé v Asii dožívají tak vysokého věku.

K pití, k jídlu, k mazání

Kvůli svým pozitivním vlastnostem a obzvláště jemné chuti objevili zelený čaj dokonce i kuchaři a kosmetický průmysl. Např. kompot se zeleným čajem místo vody, poskytuje naprosto jedinečnou chuť. Kosmetický průmysl využívá antioxidačních účinků na ošetřující prostředky a výtečnou vůni v parfémech.

Step 1/6
TEEKANNE - čajový tip
Díky jeho 5000leté historii se vyvinulo mnoho způsobů přípravy zeleného čaje: Někteří milovníci zeleného čaje svůj čaj "myjí", tím, že první výluh okamžitě vylijí, což odpovídá hygienickým požadavkům starých Číňanů. Někteří nenechají vodu vařit, ale použijí 60 stupňů horkou vodu. Zde je na místě dlouhé louhování. Může být také použit ještě druhý nálev. Směrodatné u zeleného čaje je fyzikální zjištění, že s vařící vodou (100 stupňů) docílíte maximálního obsahu účinných látek.
Step 2/6
Vroucí voda
Někteří nenechají vodu vařit, ale použijí 60 stupňů horkou vodu. Zde je na místě dlouhé louhování. Může být také použit ještě druhý nálev. Směrodatné u zeleného čaje je fyzikální zjištění, že s vařící vodou (100 stupňů) docílíte maximálního obsahu účinných látek.
Step 3/6
Fyzika
Směrodatné u zeleného čaje je fyzikální zjištění, že s vařící vodou (100 stupňů) docílíte maximálního obsahu účinných látek.
Step 4/6
Věděli jste, že......
....…Čína vyrábí zelený čaj v několika tisících variantách?
Step 5/6
Věděli jste, že......
na plantážích se zeleným čajem se v Japonsku v zimě používají horkovzdušné ventilátory, aby se rostliny chránily před mrazem?
Step 6/6
Věděli jste, že......
čaj obsahuje tolik fluoru, že již dva šálky denně pokryjí denní potřebu fluoru u dospělého člověka?

Bílý čaj

Bílý čaj je vrcholem výroby čaje. Tato jedinečná čajová specialita vyžaduje nejvyšší preciznost během výrobního procesu. Jen tak může vzniknout výluh křišťálově čistý až oranžovo-žlutý, čerstvě-aromatický bílý čaj.

Zcela jedinečná specialita, která vyžaduje naprostou preciznost při výrobě, to je bílý čaj. Přitom se čerstvé listy čaje suší pouze sluncem. Během procesu zavadání musí být míra ztráty vlhkosti, množství slunce a doba sušení pod stálým dohledem odborníků. Výluh je křišťálově čistý až světle- nebo oranžovo-žlutý. V chuti se bílý čaj řadí mezi zelený a černý čaj a vlastní jemné aroma čajových pupenů. Milovníci bílých čajů říkají, že má v sobě chlad, který uhasí žízeň a dodává vnitřní klid.

Oolong čaj

Oolong čaje jsou pro milovníky čaje něco zcela jedinečného. Oolong čaj má chuť s nádechem kouře a jeho aroma bychom mohli zařadit mezi zelený a černý čaj. Díky svému brzy ukončenému fermentačním procesu vzniká druh čaje, který je "zvenku černý a uvnitř zelený".

Ani zelený, ani černý - Oolong čaj. Oolong čaje jsou pouze z poloviny fermentované, jelikož se fermentační proces předčasně ukončuje. Dalo by se říci, že Oolong čaj je "zvenku černý a uvnitř zelený". Také Oolong čaj obsahuje vzácné látky, které jsou pro čaj typické. Jeho chuť je většinou kouřová a leží mezi chutí černého a zeleného čaje.

Pu-Erh čaj

Pu Erh čaj pochází ze stejné rostliny jako černý a zelený čaj, silně se však od těchto čajů odlišuje svou chutí. Jeho neobvyklé zemité aroma je mezi znalci oblíbené také díky jeho "odtučňovacím" vlastnostem. V Číně se používá také jako léčivý prostředek

Až 50 let uzrálý - Pu Erh čaj. Pu Erh čaj se pěstuje převážně v čínské provincii Yunnan a pochází ze stejné rostliny jako černý a zelený čaj. Pouze zvláštní fermentační proces a proces zrání může za jiné vlastnosti. Je extrémně tmavý v šálku a má neobvyklou zemitou chuť. Obsahuje stejné látky jako černý a zelený čaj, navíc se mu přisuzují "odtučňovací" vlastnosti, které působí jako čistící kůra. V Číně se pije Pu Erh čaj ke zmírnění zažívacích potíží a při průjmu, má čistící účinky na krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu a tuku v krvi.

Znalosti o čaji

Od čajovníku po výrobu čaje

Prosím vyberte kategorii

Camellia sinensis

Camellia sinensis

Ovocné a bylinné čajet & herbal tea

Ovocné a bylinné čajet & herbal tea

Místa pěstování

Místa pěstování

Čajová sklizeň

Čajová sklizeň

Výroba čaje

Výroba čaje

Čajový sáček

Čajový sáček

Historie strojů

Historie strojů

Čajový degustátor

Čajový degustátor

Vánoční vanilkové rohlíčky s čajem rooibos

Vánoční klasika na originální způsob.

Podívej se na recept

Sladké, Nejsladší, Rosé Latte

Naše nejoblíbenější barva pro rok 2017 je růžová!

Podívej se na recept

TEEKANNE na facebooku

Navštiv náš facebook a sleduj novinky ze světa TEEKANNE.

Sledovat