Často kladené otázky

Čaj má dlouhou a bohatou historii a před ním se rozprostírá vzrušující a chutná budoucnost. Není tedy divu, že se k čaji vztahuje mnoho zajímavých a aromatických otázek. Společnost TEEKANNE Vám Vaše dotazy s radostí zodpoví a pomůže Vám odhalit lechtivá tajemství tohoto aromatického nápoje.

Veškeré potraviny všeobecně obsahují, nehledě na minerální a stolní vody, určitou výživovou hodnotu a přivádí tělu energii. Přičemž jsou tyto výživné hodnoty od potraviny k potravině a od každého čajového druhu jiné. Důvodem je různý podíl bílkovin, uhlohydrátů, proteinů a tuků v potravině, jakož i alkoholu a organických kyselin, které se při výpočtu obsahu energie zohledňují.

Jelikož se naše bylinné a ovocné čaje skládají z mnoha různých sušených rostlinných a ovocných částí, obsahují čaje také všechny výživné hodnoty odpovídajících plodů a bylin. Výživné látky přecházejí při výrobě čaje částečně do výluhu a předávají společně s aromatickými látkami typickou chuť a také – ač nepatrnou – výživovou hodnotu.

Čaj z červeného keře popř. „rooibos“ nebo masajský čaj se vyrábí z fermentovaných mladých výhonků a listů podobných jehličí, jeho domovem je rostlina Asphalatus linearis. Červený keř patří k rodině bobovitých (Luguminosae) a dorůstá křovinatě do výšky mezi 50 a 200 cm.

Před fermentací se listy a špičky větví uříznou na ca. 0,5 cm dlouhé kusy, navlhčí ve vodě, rozmačkají a naskládají do vrstev od 10 do 15 cm na 8 až 24 hodin k fermentaci. Přičemž se vytváří aromatické látky a listy se zbarví od zelené do červeno-hnědé, typické barvy červeného keře (rooibosu). Následně se na sluníčku nechají jeden až tři dny schnout.

Čaj z červeného keře neobsahuje na rozdíl od černého nebo zeleného čaje žádný kofein.